Na polygonu v Sosnové trénují učitelé autoškol

Čt 17. 06. 2021

Projekt Učme se přežít, který poskytuje motorkářům bezplatné kurzy na polygonech, pokračoval další aktivitou. Tentokrát se na autodromu v Sosnové sešlo 44 učitelů autoškol, kteří trénovali bezpečnou jízdu.

Čtvrtý rok po sobě pořádají Liberecký kraj, Autoklub ČR, Tým silniční bezpečnosti a další partneři kurz určený výhradně pro učitele, kteří se podílejí na přípravě začínajících motocyklistů v autoškolách. Letošního dvoudenního semináře a praktického kurzu se zúčastnilo na 44 učitelů. „Pro návštěvníky je připraven vždy dvoudenní program. První den obsahuje několik teoretických přednášek zaměřených zejména na dopravní psychologii a rozbor výuky v autoškole. Druhý den probíhá na polygonu v Sosnové a je hlavně o tréninku a vysvětlení úkonů, které jsou požadovány po žácích při zkouškách,“ uvádí Jan Polák, manažer projektu Učme se přežít.

Základní kurz v autoškolách prošel v posledních letech výraznými změnami. Na žáky a jejich dovednosti jsou nyní kladeny daleko větší nároky. „Uchazeč o řidičské oprávnění musí v současnosti prokázat řadu jízdních dovedností. I proto řada autoškol už do základního výcviku přidává několik hodin nad rámec těch 13 povinných,“ říká Jiří Novotný, místopředseda Asociace autoškol.

Prohlubování znalostí a dovedností vnímají samotní učitelé pozitivně. Zejména praktický nácvik na polygonu hodnotí jako velmi potřebný a získané informace jako dobře přenositelné na žáky, budoucí motocyklisty. „Zpětná vazba na projekt Učme se přežít je skvělá. Z vlastní zkušenosti vím, jak je kvalitní praktická příprava začínajících motocyklistů důležitá. I nadále budeme podporovat snižování následků nehod, a to nejlépe do stavu, kdy na silnicích nebudou umírat lidé,“ uzavírá Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje odpovědný za rezort dopravy.


nahoru