S policisty na kurz bezpečné jízdy pro motocyklisty

Čt 19. 05. 2022

Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR s Asociací center bezpečné jízdy, pořádá další ročník preventivního projektu zaměřeného na vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů na začátku motorkářské sezóny. Tentokrát ve spolupráci také s Autoklubem ČR a Týmem silniční bezpečnosti v rámci projektu Učme se přežít.

„Nehody motocyklistů od roku 2018 klesají, tento trend je sledován i v počtu lehce a těžce zraněných motocyklistů. Ovšem v roce 2021 byl vysoký nárůst usmrcených. Motocyklisté jako zranitelní účastníci jsou jednou z priorit Policie ČR pro rok 2022,“ říká Jiří Zlý ředitel Služby dopravní police Policejního prezidia ČR.

„Cílem této aktivity je oslovení motorkářů, prezentace nových bezpečnostních prvků motorkářům a zprostředkování praktického vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů na začátku motorkářské sezóny,“ vysvětluje Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia policie České republiky. Přičemž primárně jde o snížení následků a počtu dopravních nehod zaviněných motorkáři a zároveň o osvětu všech účastníků silničního provozu, aby zdokonalování se v řidičských dovednostech považovali za aktivní prvek vlastní bezpečnosti.

V rámci projektu v roce 2022 proběhne 9 společných jízd policistů s motorkáři napříč republikou s následnou ukázkou výcviku na daném polygonu. Jedna taková jízda proběhla již v uplynulém víkendu se zakončením na polygonu v Hradci Králové. Další termíny jsou následující:

  • 21. května 2022, sraz parkoviště u Masarykova okruhu, Brno – polygon Brno Circuit
  • 27. května 2022, sraz Chrastava (vlakové nádraží) – polygon Sosnová
  • 10. června 2022, sraz Hradec nad Moravicí (parkoviště u Červeného zámku) – polygon Libros Ostrava
  • 8. července 2022, sraz Slezská Ostrava (parkoviště u Slezskoostravského hradu) – polygon Třinec Steel Ring
  • 15. července 2022, sraz Slatiňany, ul. Nádražní – polygon Vysoké Mýto
  • 22. července 2022, sraz letiště Komárovice – polygon Jihlava
  • 29. července 2022, sraz Mníšek pod Brdy, ul. Průmyslová silnice II/116 – polygon Příbram
  • 5. srpna 2022, sraz parkoviště Lovochemie Lovosice – polygon Most

Výjezd motorkářů proběhne vždy organizovaně za doprovodu dopravních policistů na motocyklech. Společná jízda se uskuteční na stanovené trase v rozsahu cca 80 km. Po dojetí do výcvikového centra se účastníci jízdy zapojí do připraveného programu. „Zdokonalování řidičů motocyklů se věnujeme řadu let, osvojit si základní dovednosti je důležité pro začínající a letité motocyklisty. V rámci projektu Učme se přežít si tyto dovednosti mohou osvojit v bezpečném prostředí, který polygony nabízí,“ říká Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

Na jednotlivé jízdy se mohou účastníci hlásit prostřednictvím formuláře na webových stránkách Policie ČR. Počet účastníků na jednu jízdu je z kapacitních důvodů limitován na maximální počet 250 účastníků. Sraz na všechny jízdy bude na předem určeném místě vždy od 12:00 hodin tak, abychom vyjeli v 13:00 hodin. Příjezd na polygon je plánován na 15:00 hodin, kde budou mít dveře otevřené i ostatní motorkáři, kteří se společné jízdy nemohli zúčastnit. Pro Brno platí sraz v 10:00 s odjezdem na polygon v 11:00.

Registrace

Pro vyplnění přihlašovacího formuláře je nutné se přihlásit prostřednictvím uživatelského jména: Dolu.2022 a hesla: Dolu.2022

Přihlásit se můžete na těchto stránkách Policie ČR.


nahoru