Jaro je za rohem. Než děti vyrazí ven, zopakujte si základní pravidla


Blížící se teplejší dny umožní trávit více času venku. Lidé včetně dětí po zimě vytáhnou jízdní kola, koloběžky, inline brusle, vyrážet budou na výlety, procházky, za kamarády. To všechno představuje příjemnou aktivitu, kterou je možné vyplnit volné chvíle. Dříve než vyjedou a vydají se na stezky a silnice, je důležité hlavně dětem připomenout zásady bezpečného pohybu v silničním provozu. Zbrklé a neuvážené chování dětí způsobí ročně stovky dopravních nehod.

V loňském roce děti zavinily celkem 596 dopravních nehod, které se naštěstí obešly bez úmrtí. Jejich následkem bylo ale 40 těžce a 469 lehce zraněných. Nejčastějším problémem je náhlé vběhnutí do silnice. Na jízdním kole pak bývá příčinou nehod nepozornost nebo nedání přednosti. V místech s častým pohybem dětí by řidiči měli zpozornět. Na jejich nečekané chování nemusí totiž stihnout včas reagovat.


Dospělí by měli s dětmi o zásadách silničního provozu mluvit častěji. „Je potřeba je od mala vést k bezpečnému pohybu v dopravním provozu a opakovaně upozorňovat, jak se mají při pohybu v dopravě a bez jejich doprovodu chovat,“ zdůrazňuje Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti. „Pokud si rodič neví rady, na našich stránkách máme v rámci projektu Markétina dopravní výchova volně ke stažení pomůcky pro výchovu dopravně bezpečnostních témat,“ dodává.

Chodci a cyklisté, umíte se chovat v provozu?


Chodec je nejen ten, kdo jde pěšky. Podle zákona je za něj považován i jezdec na kolečkových bruslích nebo na skateboardu. Musí tedy využít chodník nebo stezku pro chodce, a pokud v místě není, tak se pohybovat po levé straně krajnice. „Naučte děti přecházet silnici. Připomeňte jim, že nemají absolutní přednost ani na přechodu. Než vstoupí do vozovky, musí se ujistit, že řidič skutečně zastavuje. V žádném případě by neměly přecházet přes cestu v zatáčkách nebo tam, kde jsou zaparkovaná auta,“ upozorňuje Novotná.


Cyklistou je jezdec na kole a stejně i ten, kdo vyrazí na koloběžce. Před první jízdou by měl zkontrolovat stav svého bicyklu, povinnou výbavu a osvěžit si pravidla silničního provozu, které se ho týkají. Cyklisté jezdí v pruzích pro ně určených nebo po cyklostezkách. V případě, že jimi trasa nevede, využít mohou silnice, kde jedou při pravém okraji, pouze jednotlivě za sebou. Výjimku mají pouze děti do 10 let, kteří se jako cyklisté mohou pohybovat po chodníku. Ti naopak nesmí samy jet po silnici. Přilba je povinná pro každého cyklistu mladšího 18 let. Doporučována je ale všem bez ohledu věku.


Na bezpečnost je důležité myslet při každém sportu, zvláště u dětí. Základem pro chodce, tedy i běžce a cyklisty je vidět a být viděn. „Černé a tmavé oblečení tomu určitě nepomůže, vhodné jsou světlé barvy doplněné o reflexní prvky. Přilbu by při sportování měli mít na hlavě připevněnou nejen cyklisté, ale i bruslaři a skateboardisté. Myslet by měli i na další části těla a vybavit se chrániči loktů, kolen a zápěstí,“ doporučuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Celá zpráva ke stažení v DOC a PDF.


nahoru