Cestování s dětmi nemusí být horor. Poradíme vám, jak si ho usnadnit!

Út 27. 06. 2023

Dlouhé cesty autem v plné rodinné sestavě jsou strašákem mnoha rodičů s malými dětmi. Přitom s trochou přípravy může i několikahodinový výlet na prázdniny či dovolenou proběhnout bez starostí. Co nepodcenit a kde vsadit na moderní technologie?

Před cestou
Slavná mantra „štěstí přeje připraveným“ je vaším nejlepším pomocníkem. Ještě před cestou si proto utvořte základní plán celé cestovní akce. Čeká vás mnoho hodin na silnici? Nejlepší je probudit děti brzy ráno, nechat je si odskočit a co nejrychleji vyrazit. Tím zvyšujete své šance, že se ještě v autě krásně dospí. V závislosti na délce jízdy případně zvažte cestování na noc. 
Připravte si pro děti svačinku a pití tak, aby vám byly při jakékoliv přestávce snadno po ruce. Zvláště ty nejmenší děti není vhodné krmit při jízdě – například i v případě prudkého zabrzdění se dítě může začít dusit a pak jde v rámci první pomoci o vteřiny, přičemž ne všude je snadné zastavit. Hladové bříško ale také není žádoucí, a proto si dopředu rozmyslete, kde můžete po cestě udělat přestávku, aby se děti mohly trochu najíst a protáhnout. Bezpečnostní experti ji doporučují zhruba každé dvě hodiny a pokud ji můžete udělat třeba i za cenu několikaminutové zajížďky na hřišti nebo v parku, rozhodně si ji užijete více než na benzínce u dálnice.

V první řadě bezpečnost
Je dítě správně připoutané? Je autosedačka dobře zajištěná? Nevykroutí se mi ratolest za jízdy z pásů? Klidný řidič je základním předpokladem bezpečné jízdy a přesvědčení, že je všechno v tom nejlepším pořádku, je polovinou úspěchu. 
Při nákupu nové autosedačky si personálem nechte předvést její správnou instalaci. Pozorně si prostudujte návod a sami si instalaci autosedačky vyzkoušejte ve svém volném čase ještě před tím, než budete vyrážet na cesty. „Před samotnou jízdou se pak vždy ujistěte, že pás je správně zacvaknutý, vede ve správné výšce, nikde není přetočen, a je dostatečně utažený,“ upozorňuje Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.
Při cestování s dětmi také dejte pozor na jakékoliv „doplňkové zlepšováky z internetu“, které nenabízí přímo autorizovaní výrobci autosedaček, ale jiné firmy, slibující větší pohodlí, praktičnost či zamezení situacím, jako je vyvlékání z autosedačky nebo přepadávání hlavičky. Nejprve se snažte odhalit jádro problému, který je třeba vyřešit. „Přepadává dítěti hlava při spánku dopředu? Může to být chybnou instalací autosedačky. Sklouzávají dítěti pásy za jízdy z ramen? Pravděpodobně jsou nesprávně dotažené,“ vysvětluje Markéta Novotná.

Kdo si hraje, nezlobí
V praxi existují pouze dva ideální stavy zaručující klid na palubě. Když dítě spí, nebo když se něčím zabaví. Pokud vybíráte hračky volte ty měkké, které při nehodě neohrozí žádného cestujícího ve vozidle. Každý rodič by měl také mít ve svém repertoáru několik her či aktivit, k nimž není potřeba pohyb ani žádné speciální vybavení. A samozřejmě svatou trpělivost – šance, že vás slovní fotbal, hra na abecedu nebo hledání aut žluté barvy přestane bavit dřív,než vaše děti, je poměrně vysoká, i to je však součástí společného dobrodružství, na které pak bude celá rodina dlouho vzpomínat. Ale nebojte, když selže veškerá kreativita, za pohádku na tabletu vám nikdo hlavu neutrhne, ale i zde připevněte zařízení do homologovaného držáku, nikoliv pouze do rukou dítěte.

Celá zpráva ke stažení v DOC a PDF.


Nejen bezpečnost dětí při cestování v automobilech upozorňujeme v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s., společnost Se.ven. a CYBEX.Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další naleznete na www.dopravnivychova.cz.  
 

Nově připravená brožura ke stažení ZDE.


nahoru