Preventivní akce v Libereckém kraji pokračují i o prázdninách - DBA Dubá 2012

So 28. 07. 2012

Dne 28. července proběhla za krásného počasí na oblíbené silnici I/9 v obci Dubá - Deštné preventivně bezpečnostní akce Policie ČR ve spolupráci s Krajským koordinačním pracovištěm BESIP a týmem silniční bezpečnosti Libereckého kraje zaměřená na motocyklisty.

Preventivní akce pod mottem preventivní kampaně Libereckého kraje „Uber plyn“ byla zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu, technický stav motocyklů a ovlivňování chování, odpovědného a bezpečného chování motocyklistů v provozu.

Policisté s koordinátory BESIP, členy týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje a instruktorem bezpečné jízdy diskutovali s motorkáři o nebezpečném chování, příčinách a následcích dopravních nehod, o preventivních akcích pro motocyklisty a mladé řidiče pořádaných Libereckým krajem. V průběhu akce však muselo v několika případech dojít i na řešení nedodržování pravidel případech, zejména za překročení rychlosti a technický stav.

Drtivá většina motorkářů se chová slušně, ale najdou se agresivní jedinci, kteří svým chováním ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Bohužel se s agresivním chováním jedinců na silnicích setkáváme každý den a často je následkem ohrožení, zranění, nebo životy ostatních účastníků silničního provozu. Nejčastějšími příčinami dopravních nehod s vážnými následky je nepřiměřená rychlost, nesprávný způsob jízdy a bezpečné ovládání vozidla, přeceňování vlastních schopností a neochota dodržování pravidel. Proto je prioritou BESIP, Policie ČR a Libereckého kraje systematická prevence a kvalifikovaný dohled.

V Libereckém kraji je prevence bezpečnosti silničního provozu prioritou. Zaměření Policie ČR, Libereckého kraje a BESIPu na rizikové skupiny mladých, začínajících řidičů, preventivně výchovná opatření, tematické veřejné akce i kurzy pro začínající řidiče přináší pozitivní výsledky ve snižování příčin a následků dopravních nehod. Ze strany účastníků silničního provozu a Policie ČR vnímáme kladné ohlasy zejména na probíhající sociální kampaň Libereckého kraje Uber plyn! a projekty zaměřené na mladé řidiče Učme se přežít!, a Kurzy bezpečné jízdy pro začínající řidiče“, shodně uvádí Miroslav Klásek a Ing. Jan Polák Krajské koordinační pracoviště BESIP.

Problematika nehod motocyklistů a zejména jejich následků je jedním z okruhů, kterým se v rámci agendy BESIP v Libereckém kraji zabýváme. V letošním roce např. pořádáme kurzy pro motocyklisty na autodromu v Sosnové. Kurzy, jejichž čtvrté pokračování jsme pro letošek připravili, mají velmi pozitivní ohlasy. Sami motorkáři si začínají uvědomovat, že jsou znalosti a dovednosti, které v základním kurzu autoškoly ani následně v běžném provozu nemají šanci získat a musí je natrénovat na bezpečných autodromech. O kurzy je letos tak velký zájem, že s plánovaných 200 účastníků je nyní 300 a to zdaleka nemůžeme poskytnout kurz všem zájemcům“, říká Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Z mého pohledu byla dopravně bezpečnostní akce na silnici č. 9 skvělá a jsem rád, že se malým dílem můžeme podílet na preventivních akcích zaměřených na řidiče motocyklů. Jejich rizikové chování v provozu často plyne z nevědomosti a falešného pocitu „dokonalosti“. Nechvalně známý úsek častých dopravních nehod motocyklistů mezi Mělníkem a Českou Lípou nás přivítal jak jinak než vážnou dopravní nehodou řidiče motocyklu nedaleko Liběchovic a lehkou DN před obcí Dubá. Zhruba stovka zkontrolovaných motocyklistů a jen malé procento hříšníků je pro nás příjemné zjištění. Ti co zrovna neměli naspěch, využili u stánku BESIP malé pohoštění a diskutovali s námi o problémech, které je na silnicích nejvíce pálí a nejvíce ohrožují. Od nás získali informace o probíhajících akcích Libereckého kraje a to o preventivní kampani UBER PLYN! a o výcviku bezpečného ovládání motocyklu UČME SE PŘEŽÍT, pořádaném na nedalekém autodromu v Sosnové. Spousta otázek, spousta kvalifikovaných odpovědí a celkově velmi vřelá atmosféra doplněná pěkným počasím. Mým přáním je, aby v těchto místech vládla jenom takováto nálada a aby si motocyklisté více uvědomovali svoje chyby a nedostatky, nepodceňovali riziko a vážili si života“, říká Vladimír Mašek, předseda občanského sdružení Stop nehodám.

zpracoval:
Miroslav Klásek
Krajský koordinátor BESIP Ministerstva dopravy

 

 

Přečtěte si, jak akci zhodnotil partner kampaně pan Vladimír Mašek
(člen Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje a předseda o.s. Stop nehodám) - Více ZDE.

Tisková zpráva ke stažení ZDE.



nahoru