Spolupráce s Dopravním podnikem města Brno

St 15. 11. 2023

Dopravní podnik města Brna připravil unikátní vzdělávací program pro žáky prvního stupně základních škol. Dopravní výchova se zaměřuje na oblast bezpečnosti a pravidel chování při cestování městskou hromadnou dopravou. Hravé pracovní listy jsou brněnským školám k dispozici zdarma na webu DPMB. Při tvorbě programu se dopravní podnik spojil s projektem Týmu silniční bezpečnosti Markétina dopravní výchova.

Nehoďáček má ve svých řadách novou kamarádku - Zuzanku. Představitelku správného chování v MHD v Dopravním podniku města Brno.

Brněnským základním školám je nově k dispozici série pracovních listů na téma cestování ve vozech MHD. Děti v rámci programu řeší hravé úkoly, díky kterým si osvojují základní pravidla bezpečnosti. Pracovní listy jsou připraveny ve dvou úrovních, a to pro žáky 1. a 2. ročníků a následně pro žáky 3. a 4. ročníků základních škol. „Děti se učí hravou a interaktivní formou. Průvodkyní jim je holčička Zuzka, která je maskotem vzdělávacích aktivit Dopravního podniku města Brna. Cílem programu je děti už od malička seznamovat s pravidly při jízdě MHD. Chceme, aby se učily, jak se správně a bezpečně pohybovat na zastávkách i ve vozidlech a díky tomu pochopily, že je důležitá i ohleduplnost k ostatním cestujícím,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Vzdělávací program je kromě škol k dispozici i široké veřejnosti. Zábavné pracovní listy je možné snadno zařadit do výuky českého jazyka, prvouky nebo výtvarné výchovy a obohatit tak školní hodinu. Obsahují úkoly, které odpovídají učivu daných ročníků. „Děti poznávají pravidla jízdy v MHD pomocí křížovek, doplňovaček či hledání rozdílů na obrázcích. Učí se pomocí hry a získávají tak znalosti zcela přirozeně,“ doplnil Havránek.

DPMB při přípravě pracovních listů spolupracoval s projektem Markétina dopravní výchova, který se dlouhodobě věnuje vzdělávání dětí i dospělých v oblasti bezpečnosti silničního provozu. „Zaměřujeme se především na vzdělávání dětí, vychováváme tak budoucí zodpovědné řidiče a cestující MHD. Proto jsme uvítali, když nás pro spolupráci oslovil Dopravní podnik města Brna. Pomocí pracovních listů se opět podaří posílit osvětu mezi mladými. A věřím, že i díky této snaze se sníží počet nehod a zranění nejen v ulicích města Brna,“ uvedla ke spolupráci Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Vzdělávací program pro základní školy navazuje na úspěšný projekt DPMB pro brněnské mateřské školy z loňského roku. Zástupci brněnského dopravního podniku vysvětlovali přímo ve školkách pravidla jízdy v hromadných prostředcích. „I v mateřských školách byla dětem průvodkyní panenka Zuzka, která je snadno vtáhla do světa MHD. Potěšil nás nadšený zájem dětí i spokojenost učitelek. Proto zvažujeme, že bychom v tomto programu pokračovali i v budoucnu,“ uzavírá Havránek.

Pracovní listy jsou dostupné ke stažení na webu DPMB: www.dpmb.cz/pracovni-listy-pro-deti.

Kontakt:

Mgr. Hana Tomaštíková

tisková mluvčí DPMB, a.s.

media@dpmb.cz

603 587 015


nahoru