Rozhovor: Bezpečně na kole i koloběžce

Út 17. 05. 2022

O tom, že příklady táhnou, se můžeme přesvědčit na silnicích, kde se setkáváme nejenom s dospělými, ale i s dětskými cyklisty. A poslední dobou také jezdci na koloběžkách…

Největším nešvarem cyklistů podle metodičky dopravní výchovy Markéty Novotné je to, že nepoužívají základní ochranný prvek, kterým je cyklistická přilba. „Je povinná do 18 let, pak už je to na zvážení každého jedince. Bohužel i ze statistik je vidět, že přilbu nepoužívají zejména lidé starší 55 let. Možná proto, že si říkají ´nikdy jsem nemusel, nikdy to tady nebylo, za našeho mládí, tak ji nebudu používat ani nyní´. S trendem elektrokol se ale vlastně senioři vrací na kola, i po nějaké pauze, kterou měli, a důsledky mohou být fatální,“ říká Markéta Novotná.

Na cestách, ale hlavně v ulicích měst je poslední dobou hodně koloběžkářů, ať už jezdí na elektrických koloběžkách, nebo na klasických. „Jezdec na koloběžce je vlastně cyklistou, tudíž veškerá pravidla, která máme pro cyklisty, platí pro koloběžkáře. Tedy i základní ochranný prvek; povinnost používání přilby do 18 let. A koloběžka, stejně jako kolo musí být označena reflexními prvky a světly za snížené viditelnosti,“ upozorňuje.

Proč je důležité vštěpovat dětem už od útlého věku zásady bezpečné jízdy na kole, jakých nejčastějších chyb se cyklisté a koloběžkáři na silnicích dopouštějí? Co by Markéta Novotná uvítala u sdílených koloběžek? A co znamená nově ustanovená „bezpečná vzdálenost“ motoristy od cyklisty? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Zdroj a odkaz na celý rozhovor: Český rozhlas Liberec


nahoru