Zebra se vrátila s dětmi ke školám

St 21. 04. 2021

S návratem do škol si děti z některých základních škol mohly připomenout pravidla bezpečného přecházení vozovky a další pravidla společně s policisty a zástupci Týmu silniční bezpečnosti a BESIP Libereckého kraje. Zrušením nouzového stavu se děti I. stupně základních škol vrátily do svých tříd a po dlouhé pauze opustily bezpečí svého domova, vypnuly počítače a pěšky se vydaly směrem ke škole. Děti, které to mají o něco dál, pak přiváží rodiče svými vozidly a všichni si umíme představit ranní shon před školou. Tedy mnoho dětí, hodně aut, a to v krátkém časovém rozmezí před zahájením výuky.

Tradiční akce Zebra se za tebe nerozhlédne byly realizovány v blízkosti škol v Libereckém kraji ve spolupráci s Policií ČR a BESIP Liberecký kraj.

Žáčkům chvíli potrvá, než si zvyknou na školní režim a osvojí si bezpečnost v ranních zmatcích a spěchu. S tímto se jim po návratu rozhodli pomoci policisté společně se zástupci Týmu silniční bezpečnosti a za využití preventivního projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne.“ Ten je realizován zpravidla na začátku školního roku a v pololetí s tradicí od roku 2007. Projekt je zaměřen na účastníky silničního provozu a hlavně na bezpečí chodců.

Policisté si s mladými školáky zopakovali důležitá pravidla pro správné přecházení silnice, jaké místo je nejvhodnější, způsob rozhlížení se a ujištění, že nic nejede. Doprovázejícím rodičům připomínali, jak je důležité se svým ratolestem v tomto ohledu věnovat a nic nepodcenit, naučit je bezpečnou cestu do školy a zpět. Dále upozorňovali žáky, které vozí rodiče do školy autem, aby vystupovali na straně, kde je chodník a nikoliv do silnice. Zástupci z Týmu silniční bezpečnosti a BESIP si také vzali na paškál přijíždějícího školáka na koloběžce, který měl na hlavě místo přilby kšiltovku a vysvětlili mu, že nošení přilby je pro něj nejen povinné, ale především potřebné pro jeho ochranu.
Děti za chvilku pozornosti dostaly drobné dárečky, pracovní sešity a úkolníčky s dopravní tématikou, neboť opakování je matka moudrosti, a také reflexní doplňky, které jsou nutnou výbavou všech chodců.

Bezpečnost dětí je pro nás na prvním místě a jsme velmi rádi, že se děti učí bezpečnému chování v silničním provozu i díky výtvarné a literární soutěži, kterou každoročně vyhlašuje Tým silniční bezpečnosti. Soutěž je součástí projektu „Markétina dopravní výchova“.

Na podzim byl vyhlášen již 7. ročník a děti mohly tvořit obrázky či literární díla na téma „Ulice není herna“. Dvě děti z Libereckého kraje byly natolik úspěšné, že se umístily i v republikovém kole soutěže. Tým silniční bezpečnosti spolu s policií a BESIP ocenili v I. kategorii Viktorii Spěšnou z MŠ Beruška v Liberci za 5. místo. A dále ve II. kategorii za 5. místo Eduarda Maška ze ZŠ T. G. Masaryka v Lomnici nad Popelkou. „Všem dětem děkujeme za účast v soutěži, výhercům gratulujeme a budeme pevně věřit, že v podzimním 8. ročníku bude opět hojná účast a v Libereckém kraji budeme mít vítěze, které náležitě oceníme,“ uzavírá Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.


nahoru