Markéta má svoje spoty


Tým silniční bezpečnosti míří do kin a na televizní obrazovky. V rámci projektu Markétina dopravní výchova postupně představí tři animované spoty. První z nich upozorní dětské diváky na to, co se může stát, když nebezpečně vběhnou do silnice. Klip má premiéru ve čtvrtek 12. prosince.

První animovaný spot poukazuje na problematiku bezpečného přecházení a náhodného vběhnutí do vozovky.

Cílem půlminutových snímků je ukázat nejmenším účastníkům silničního provozu, jak se bezpečně a správně chovat v dopravním prostoru. Dospělí ve spotu uvidí, jak dopravu vnímají děti, že jim často stačí malé rozptýlení a přestanou na sebe dávat pozor. Animované spoty budou vysílány v síti multikin Cinema City a na kanálech televize Prima. Umístěny budou také na sociálních sítích a webových portálech projektu Markétina dopravní výchova.

Připravené jsou celkem tři díly a každý na jiné téma. První se věnuje vběhnutí do silnice, další reflexním doplňkům a zhoršené viditelnosti. Třetí díl se zaměřuje na poutání v autě. Provází jimi postava Markéta, hrdinka celého projektu, a parta jejích kamarádů. „Všechna témata jsou opakováním jak pro děti, tak pro dospělé. Uvidí v nich dvě stránky, tu špatnou a tu správnou. V prvním díle dětské diváky upozorníme na následky nečekaného vběhnutí do silnice, a rovněž jim ukážeme, jak se správně rozhlédnout. Velmi často se totiž setkáváme s tím, že děti mají špatný odhad vzdálenosti a rychlosti přijíždějících vozidel,“ říká Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti

V roce 2018 při srážce v silničním provozu zemřelo 8 dětí, do konce srpna letošního roku si takové nehody vyžádaly 2 dětské životy. Nebezpečné je pro ně přecházení silnice mimo označený přechod, ale bohužel i na označeném přechodu dochází ke střetům. Vloni došlo na přechodu k 22 těžkým úrazům, mimo přechod k 23. Statistika z roku 2017 ukazuje, že nehody na přechodech přinesly 17 těžkých úrazů a kvůli nehodám, které se staly mimo přechod, se těžce zranilo 19 dětí. Rizikem je také přecházení před a za vozidlem, kde dítě nevidí řidič vozidla jedoucí v protisměru. 

„Děti napodobují své rodiče. To znamená, že největší osvětu musí dělat dospělí. Pokud oni na přechodu nezastaví a nerozhlédnou se, nenaučí to ani svoje děti,“ zdůrazňuje Stanislava Jakešová, dopravní specialista Týmu silniční bezpečnosti. „Intenzita dopravy je dnes úplně jiná, v minulosti se rodiče nebáli poslat děti pěšky do školy, provoz byl výrazně nižší, a tak nemysleli na to, že je cestou může srazit auto. Konktrétně za posledních deset let počet vozidel na silnicích v České republice stoupl o 15 procent. Následky dopravních nehod nesou dospělí, ale i naše budoucnost – děti,“ zavírá Stanislava Jakešová.

Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Více na www.dopravnivychova.cz.  
 


nahoru