Jak vidí děti bezpečnou dopravu budoucnosti?


Zeptali jsme se dětí, jaká je jejich představa dopravy v budoucnosti. Své představy mohly ztvárnit výtvarně i literárně. Tradiční soutěž, realizovaná v rámci projektu Markétina dopravní výchova ve spolupráci s Policií ČR, měla tento rok rekordní počet přihlášených prací. V Libereckém kraji má již své výherce.

Krajské vyhlášení soutěže proběhlo v kavárně Pošta ve čtvrtek 2. května.

Slavnostní vyhlášení krajského kola 11. ročníku výtvarné a literární soutěže tentokrát pod názvem Bezpečná doprava budoucnosti se uskutečnilo ve čtvrtek 2. května v historických prostorách kavárny Pošta v Liberci. Děti měly výkresy vyjádřit, jak svým dětským pohledem vnímají bezpečnou dopravu v budoucnu. Změní se něco? Budou létat jen dopravní prostředky nebo i chodci? Bude bezpečněji? A bude možné například dostat se veřejnou dopravou i do vesmíru? I na takové záludnosti děti reagovaly.


„Do soutěže přišlo v Libereckém kraji přes 450 výtvarných a literárních prací, které byly zdařilé, nápadité a mnohdy i úsměvné. Oproti předchozímu ročníku je to čtyřnásobek. Vážíme si práce pedagogů i rodičů, že i takové téma s dětmi otevřeli a do soutěže díla přihlásili,“ říká Ing. Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. Odborná porota složená ze zástupců Policie ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Týmu silniční bezpečnosti a ilustrátora projektu měla nelehký úkol - posoudit a vybrat vždy 5 výkresů v jednotlivých kategoriích.


Slavnostní vyhlášení krajského kola proběhlo v prostorách historické kavárny Pošta, kde si děti za přítomnosti rodičů a učitelů převzaly diplomy a věcné ceny z rukou plk. Mgr. Libora Špráchala, ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, Ing. Jana Svitáka, statutárního náměstka hejtmana Libereckého kraje a Patrika Langa z Týmu silniční bezpečnosti.


Krajský policejní ředitel plk. Mgr. Libor Špráchal všechny přítomné vřele přivítal a hned na úvod podotkl, že byl překvapen, s jakou fantazií a nasazením se děti daného úkolu zhostily.  Se zájmem nahlédl do jejich představ o budoucnosti bezpečné dopravy.  Zmínil také, jak moc je doprava pro nás všechny důležitá, neboť každý den někam cestujeme, ať už pěšky či dopravním prostředkem. Poukázal na to, že policisté denně řeší několik dopravních nehod, mnohdy i vážných, a proto je velmi důležité, aby byla zajištěna bezpečnost silničního provozu již od těch nejmenších účastníků. A právě takováto forma je jednou z vhodných cest, jak dostat dopravní výchovu do povědomí dětí.  
Soutěž podpořil Tým silniční bezpečnosti, Liberecký kraj, BESIP Libereckého kraje, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje, Tasmanie Liberec a Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


Na závěr čekalo děti překvapení. Mohly se seznámit s výstrojí policejního těžkooděnce a úsměv na tváři jim také vykouzlil policejní psovod prap. Filip Dvořák, který dorazil se svým čtyřnohým parťákem, ještě nováčkem, policejním psem Butchem. Malý Butch dětem předvedl, kolik toho již umí, a rozhodně neudělal svému páníčkovi ostudu. 
„Dle informací i z dalších krajů je účast v soutěži vysoká po celé republice. Určitě nás ještě čeká nelehký úkol, vybrat výherce republikového kola, do kterého postoupili vítězové všech kategorií kol krajských. Vyhlášení republikového kola se bude konat v druhé polovině června v Praze,“ uzavírá Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.


 


nahoru