Aby byly děti na procházce v bezpečí


Práce pedagoga je ve všech směrech náročná a zodpovědná. Zodpovídá mimo jiné za bezpečnost dětí v době vzdělávacího procesu. Jeho nedílnou součástí je, zejména pak v mateřských školách, procházka. Kolektiv dětí, v tomto případě organizovaná skupina dětí, by měla být označena retroreflexními vestami – minimálně první a poslední dvojice. Vyšší bezpečnost však určitě zajistí, když budou mít na sobě reflexní vesty všechny děti.

„Reflexních vest je v mateřských a základních školách věčný nedostatek. Je to ochranná pomůcka, kterou používají poměrné často, a tak se celkem rychle opotřebí. Proto v Libereckém kraji reflexní vesty do škol dlouhodobě zajišťujeme,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje, pověřený řízením dopravy.


Vesty během dne zvyšují viditelnost díky fluorescenčním materiálům, za snížené viditelnosti či tmy pak díky retroreflexním prvkům. Ty jsou vidět až na 200 m, oproti tomu bílé bavlněné oblečení pouze na vzdálenost 55 m. „I děti, stejně jako dospělí, chtějí být oblečené slušivě, líbivě. Proto jsme pro ně v Libereckém kraji připravili vesty s oblíbenou postavou projektu Markétina dopravní výchova, s Nehodáčkem. Děti to mají rozhodně raději, než když je vesta úplně bez potisku nebo má na sobě pouze nějaké pro ně nesrozumitelné logo,“ říká Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.


Nedávno obdržely vesty děti v mateřské škole v Mimoni. „Potisk je velmi veselý a hezký a děti se předhání, kdo půjde jako první či poslední,“ říkají paní učitelky dětí z Motýlků v MŠ Mimoň. Vestami to nekončí, naopak začíná. Dopravní výchova by měla být celoživotní proces. „V rámci projektu realizujeme programy přímo ve školách a školkách, vzděláváme pedagogy, pořádáme semináře pro rodiče a veřejnost, vydáváme vzdělávací materiály a neopomíjíme ani online svět,“ vysvětluje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.


O reflexní vesty Libereckého kraje nebo Ministerstva dopravy – BESIP Libereckého kraje můžou mateřské a základní školy žádat na e-mailu patrik.lang@tymbezpecnosti.cz.


Projekt Markétina dopravní výchova je spolufinancován z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Liberecký kraj, Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s. nebo Skupina Sev.en. Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další jsou na www.dopravnivychova.cz.
 


nahoru